תרומת טסיות דם - מתנה מיוחדת במינה (מתוך אתר מד

תרומת טסיות דם - מתנה מיוחדת במינה (מתוך אתר מד"א) [19/10/2009 10:35:09]

נא לא להתבלבל עם תרומת מח עצם שנדרשה לסיון כדי להתגבר על המחלה. אבל בנוסף, ובאופן שוטף, סיון מקבלת עירויים של מוצרי דם שונים ובכללם טסיות דם (טרומבוציטים). הסבר מפורט יש בהמשך. מי שמעוניין ויכול לתרום שם דם עבורה ועבור שאר הילדים, יבורך. לתיאום יש לפנות לחנה בבנק הדם של בית החולים בילינסון, בין השעות 08:00-18:00, בטלפון : 03-9377023 או 050-8762423 . אם אין תשובה, ניתן להשאיר הודעה ויחזרו אליכם ואפשר גם לשלוח מייל לחנה בכתובת: channha@netvision.net.il . בנוסף ‏ניתן גם להירשם באתר זה ומבנק הדם יחזרו אליכם לתיאום התרומה.

 
למה צריך תרומת טסיות?
תרומת טסיות דם עוזרת לאנשים עם מחלות קשות - לוקמיה, סרטן ואנמיה אפלסטית.עירוי טסיות דם לחולים אלה יכול לקבוע את גורלם - לחיים או למוות.

מה זו תרומת טסיות דם? הדם הוא תערובת של תאים אדומים, תאים לבנים, פלסמה, טסיות ועוד. תהליך מיוחד שנקרא פלטלטפרזיס (PLATELETPHERESIS) מאפשר לך לתרום רק חלק אחד מדמך - טסיות - דם (טרומבוציטים)- התאים העוזרים בעצירת דימום. באופן רגיל יש לנו מספיק טסיות בדם, ואפשר להתחלק בהן ללא כל חשש. החלק שניתרם נוצר מחדש תוך ימים אחדים. אין חשיבות לסוג הדם של התורם
 
 
 

הסטוריה של תרומת טסיות

כדי לקבל טסיות דם בכמות שתספיק לעירוי לחולה צריך לאסוף דם שניתן על-ידי חמישה עד עשרה תורמים, להפריד את הטסיות מהתאים האחרים באמצעות צנטריפוגה, ולאסוף את כל הטסיות. היום, בעזרת מכשור רפואי מתוחכם - מפריד תאי דם - ניתן לקבל טסיות בכמות שתספיק לעירוי אחד מתורם אחד בלבד. המכשיר מפריד באופן אוטומטי את הטסיות מהדם שנתרם, ומחזיר את יתרת הדם לתורם. זהו תהליך פשוט ובטוח, ודומה מאד לתרומת דם רגילה.

כמה זמן לוקח התהליך?

בין שעה לשעתיים. התהליך ארוך יותר מתרומת דם רגילה, בגלל הזמן הדרוש להפרדת הטסיות ממרכיבי הדם האחרים.

מהו התהליך?

הדם הנשאב מהזרוע עובר למכשיר ההפרדה במקום לזרום ישר לשקית פלסטית, כפי שזה נעשה בתרומת דם רגילה. כאשר הדם נמצא בתוך המכשיר, טסיות הדם מופרדות ומורחקות ממנו. שאר המרכיבים - פלסמה, תאים אדומים ותאים לבנים - מוחזרים אליך. כל התהליך בדקירה אחת ביד אחת.

מי כשיר לתרום טסיות דם?

כל אדם בריא, העומד בדרישות הבריאותיות לגבי תרומת דם רגילה מתאים להיות תורם פרזיס. (פירוט מלא ראה ב
אתר מד"א)

 באיזו תכיפות מותר לתרום טסיות דם?

 
 
 

גופך מסוגל ליצר טסיות דם ולמלא את החסר במהירות רבה. ככלל, מותר לתרום טסיות דם כל 48 שעות, אך לא יותר מאיסוף של 12 ליטר בשנה בהתאם לנוהלי משרד הבריאות.

 

האם זה כואב?

תרומת דם אינה מכאיבה, וכך גם תרומת טסיות. תחוש רק דקירה קלה ברגע שהמחט מוחדרת לזרוע.

האם קיימות תופעות לוואי?

בגלל שבתהליך זה נלקחות ממך רק טסיות דם ואילו שאר מרכיבי הדם מוחזרים לגופך, נמנעות רבות מתופעות
הלוואי שאנשים חשים כאשר הם תורמים דם מלא. לעומת זאת חלק מהתורמים ירגישו תחושת דגדוג מסביב לשפתיים ולאף בזמן התרומה. זוהי תגובה קלה לחומר מונע קרישת דם שמשתמשים בו בתהליך, ואפשר להפסיקה במהרה. יתכן שתרגיש תחושה קלה של קור. אם כן - אנא אמור זאת למתרים והוא יכסה אותך בשמיכה ותקבל שתיה חמה.

 האם זה בטוח?

התהליך בטוח בהחלט, אנשים רבים נוטים לקשר תרומת דם עם פחד מהידבקות באיידס, אך אין כל קשר, ואין שום סיכון הסטים חד-פעמיים ובטוחים והמתרימים מנוסים.

 מדוע עליך לתרום טסיות דם?

בכל פעם שאתה תורם טסיות דם, אתה עוזר למישהו דוגמת סיון והילדים אחרים. אתה יכול להיות בטוח שתרומתך עוזרת לאדם עם בעיות מאוד מיוחדות.
במלים אחרות - אתה עוזר בהצלת חיי אדם. היש סיבה טובה מזו?

המידע באדיבות אתר מד"א 
www.mdais.org/366

הרשמה לתרומת טסיות דם